Duiken

Als vereniging hebben we met elkaar één gemeenschappelijk doel: het beoefenen van de duiksport volgens het internationaal erkende PADI (Professional Assosiation of Diving Instructors) systeem. Uiteraard zijn alle (beginnende) duikers welkom, ook als ze nog geen brevet hebben of een opleiding via een ander systeem hebben gehad (bijv. NOB).

Tijdens het seizoen, dat gelijk loopt met een schooljaar, zijn er wekelijks zwembadtrainingen, waarin snorkel- en duikvaardigheden worden geoefend, gezamenlijk een (onderwater)spel gespeeld of aan de conditie wordt gewerkt. Ook tijdens deze trainingen geldt: laten we vooral plezier beleven aan onze sport en hobby. Het enige dat je zelf nodig hebt voor de wekelijkse training zijn een duikbril en een snorkel.

Voor de trainingtijden, kijk op onze activiteiten/rooster pagina.

Cursussen

De vereniging verzorgt ook duikopleidingen voor kinderen en volwassenen, zowel voor beginners als gevorderden. De duikopleidingen volgen het PADI systeem en worden gecombineerd met eigen trainingssessies onder begeleiding van ervaren duikers en gecertificeerde instructeurs.

PADI Seal Team
De Seal Team cursus is speciaal voor kinderen van 8 tot 10 jaar en laat de kinderen op een veilige manier kennismaken met het duiken. Alle lessen vinden plaats in het zwembad en worden gecombineerd met normale (snorkel)trainingen.

PADI Scuba Diver
Weinig tijd maar wel de grote wens om een gebrevetteerd duiker te worden? Het PADI Scuba Diver-brevet is dan misschien precies wat je zoekt. Deze cursus is korter dan de PADI Open Water Diver-cursus, waardoor je een beperkt brevet krijgt. Vooral als je verwacht voornamelijk in gezelschap van een duikgids te gaan duiken of als je maar beperkte tijd hebt om aan een duikcursus te besteden, neem dan in overweging om PADI Scuba Diver te worden. Met dit brevet krijg je meer dan genoeg duikervaring en het is een goede opwarming voor de Open Water Diver-cursus als dat je uiteindelijke doel is

PADI (Junior) Open Water Diver
Deze cursus leidt op tot het wereldwijd erkende PADI Open Water Diver brevet. Tijdens deze cursus leer je op een veilige manier de basis van het duiken. Naast zwembadlessen worden er theoriesessies en buitenwaterduiken aangeboden. Na de laatste duik mag je overal met een buddy duiken (onder de 15 jaar met begeleiding).

PADI Vervolgopleidingen
Naast de basisopleidingen, bestaat er ook de mogelijkheid tot het volgen van een aantal aanvullende opleidingen, zoals:
  • (Junior) Advanced Open Water Diver
  • (Junior) Rescue Diver
  • Emergency First Response
  • Diverse Specialties (bijv. navigatie, wrakduiken, diepduiken, enz.)

Uitrusting

Voor het behalen van het (J)OWD brevet kun je tijdens de zwembadtraining gebruikmaken van de duikset, zwembrillen en vinnen van de vereniging. Voor de buitenwaterduiken kan een volledige duikset worden gehuurd via één van de duikshops in Eindhoven of Helmond; de vereniging heeft daarvoor prijsafspraken gemaakt. Voor de vervolgopleidingen is het vaak aantrekkelijk om te investeren in een eigen duikset, zeker als je ook regelmatig met een buddy in buitenwater wilt gaan duiken. Op Internet zijn vaak tegen redelijke prijzen volledige beginnersets te koop.

Eisen voor deelname

Om te beginnen met duiken moet je ouder zijn dan 12 jaar en goed kunnen zwemmen (bij voorkeur in het bezit van zwemdiploma C). Een medische verklaring kan ook verplicht zijn (zie kader).

PADI Community

PADI Logo

Proef-/Introductieduik

Voor iedereen die zich afvraagt hoe het voelt om onder water te ademen of die overweegt om te leren duiken, bieden we de mogelijkheid om een introductieduik te maken in zwembad de Drietip.

Voor het geld hoef je het niet te laten ... de introductie kost slechts 25,=

Aanmelden gaat heel eenvoudig via het Contactformulier.

Medische Verklaring

Is een medische verklaring voor het duiken nu wel of niet verplicht? Dat ligt aan je opleiding (brevet) en het doel van je duik (fun, opleiding).

Meer informatie kunt je hier nalezen.

Onafhankelijk van de vraag of het verplicht is, is het altijd een goed idee om via een zogenaamde "Basis Sportmedische Keuring" je door een sportarts te laten controleren.

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is o.a. één van instanties die hiervoor is gecertificeerd.

Copyright 2012